More

  Ce înseamnă CEO și în ce domenii trebuie să activezi să devii unul

  CEO sau Chief Executive Officer este unul dintre cele mai prestigioase și influente titluri din lumea afacerilor. Această funcție ocupă vârful ierarhiei într-o organizație și aduce cu sine responsabilități semnificative și oportunități extraordinare. Dar ce înseamnă cu adevărat să fii CEO și ce trebuie să faci pentru a ajunge în această poziție de conducere?

  Care este rețeta?

  Care este rețeta?

  Sursa foto

  După mai mulți ani, s-a conturat o rețeta a succesului, să îi zicem, pentru a deveni CEO la o companie. Această rețetă a inclus elemente esențiale, cum ar fi :

  • obținerea unui MBA sau absolvirea unei universități prestigioase din străinătate, 
  • acumularea a câțiva ani de experiență în poziții de management în domenii precum finanțe sau vânzări, 
  • dezvoltarea unei expertize în piețele internaționale, 
  • construirea unor relații solide cu oamenii din diverse sfere ale afacerilor.

  Un MBA sau o diplomă de la o universitate de prestigiu din străinătate a fost adesea considerată o poartă de intrare către carierele de top în lumea afacerilor. Aceste programe de învățământ superior au oferit nu numai cunoștințe solide, ci și oportunități de networking și expunere la contexte internaționale, ceea ce a fost esențial pentru a înțelege complexitatea piețelor globale.

  În plus, experiența acumulată în domenii cheie precum finanțe sau vânzări a fost considerată fundamentală pentru dezvoltarea abilităților de lider. Pozițiile de management au oferit managerilor români șansa de a învăța cum să conducă echipe, să gestioneze resurse financiare și să dezvolte strategii de afaceri într-un mediu concurențial.

  Experiența pe piețele internaționale a devenit din ce în ce mai importantă, întrucât economia globalizată a cerut liderilor să fie versatili și să înțeleagă diferențele culturale și regulile de joc specifice în fiecare regiune. Cei care au acumulat experiență în străinătate au avut o perspectivă mai amplă asupra afacerilor și au putut să aducă această expertiză în companiile lor din România.

  Nu în ultimul rând, construirea relațiilor cu oamenii a fost o abilitate-cheie pentru managerii care au aspirat la funcția de CEO. Acest lucru a implicat dezvoltarea de legături solide cu colegi, mentori și parteneri de afaceri, precum și dezvoltarea abilităților de comunicare și leadership. 

  Oamenii au fost întotdeauna o resursă valoroasă în afaceri, iar abilitatea de a interacționa eficient cu ei a fost un factor critic în ascensiunea către poziții de vârf.

  Calitățile unui CEO

  Calitățile unui CEO

  Sursa foto

  Un CEO (Chief Executive Officer) este liderul principal al unei companii și, în acest rol, trebuie să posede o serie de calități cheie pentru a conduce cu succes organizația. Iată câteva dintre cele mai importante calități ale unui CEO:

  • Viziune strategică: Un CEO trebuie să aibă o viziune clară pentru viitorul companiei și să fie capabil să dezvolte și să implementeze strategii pe termen lung pentru a atinge obiectivele stabilite.
  • Leadership puternic: Capacitatea de a inspira și de a conduce oamenii este esențială. Un CEO trebuie să fie un lider motivat, carismatic și capabil să ghideze echipa în direcția corectă.
  • Abilități de luare a deciziilor: CEO-ul trebuie să fie un decident eficient și să poată lua decizii importante într-un mod rapid și bazat pe date, ținând cont de consecințele pe termen lung.
  • Gestionarea riscurilor: Capacitatea de a evalua și de a gestiona riscurile este crucială într-un mediu de afaceri în continuă schimbare. CEO-ul trebuie să fie dispus să asume riscuri calculate pentru a obține avantaje competitive.
  • Comunicare eficientă: CEO-ul trebuie să fie un comunicator excelent, capabil să transmită viziunea și direcția companiei într-un mod clar, care să inspire, atât în interiorul organizației, cât și în exterior, către investitori, clienți și parteneri.
  • Abilități de gestionare a timpului: Un CEO se confruntă adesea cu o mulțime de responsabilități și decizii urgente. Capacitatea de a gestiona eficient timpul și de a sorta sarcinile este esențială pentru a rămâne productiv.
  • Adaptabilitate: Într-o lume în continuă schimbare, CEO-ul trebuie să fie capabil să se adapteze rapid la noi condiții și să învețe constant pentru a menține relevanța și succesul organizației.
  • Empatie și înțelegere a oamenilor: CEO-ul trebuie să fie conectat la nevoile și preocupările angajaților și să fie capabil să dezvolte o cultură organizațională sănătoasă și motivatoare.
  • Abilități financiare: Gestionarea finanțelor și a modului în care acestea afectează afacerea este esențială pentru luarea deciziilor financiare corecte și pentru gestionarea eficientă a resurselor.
  • Etică și integritate: CEO-ul trebuie să fie un model de etică și integritate pentru întreaga organizație. Conducerea prin exemplu și respectarea valorilor.

  Drumul către funcția de CEO: Răbdare, experiență și oportunități

  Drumul către funcția de CEO: Răbdare, experiență și oportunități

  Sursa foto

  În drumul către poziția de CEO, există calități și oportunități esențiale pe care aspiranții la această funcție ar trebui să le ia în considerare. Deși ritmul afacerilor s-a accelerat semnificativ în ultimii ani, acumularea de experiență și dezvoltarea abilităților sunt cruciale. 

  Experiența și Răbdarea:

  Specialiștii subliniază importanța răbdării și acumulării experienței în diverse domenii de afaceri. Într-o lume în continuă schimbare, această abordare permite construirea unei fundații solide pentru o carieră de succes. 

  Potrivit lui Silviu Hotaran, fostul CEO al Microsoft Romania, este necesară o perioadă de cel puțin 7, 8 sau 10 ani de muncă pentru a ajunge CEO. Experiența în lucru în străinătate aduce valoare adăugată și devine din ce în ce mai importantă în globalizarea actuală. Acest aspect aduce o perspectivă mai bogată asupra culturii manageriale și a piețelor internaționale.

  Abordare Atipică:

  Deși nu există o rețetă universală pentru a deveni CEO, abordările atipice pot fi de asemenea de succes. Exemplul lui Hotaran, care a început ca cercetător științific și a ajuns să conducă Microsoft Romania, arată că drumul către această funcție poate fi surprinzător și neconvențional. O companie tânără și dinamică poate oferi mai multe oportunități pentru tinerii manageri de a avansa rapid.

  În România:

  În teorie, un manager român poate ajunge CEO în aproximativ 3-4 ani, dar accesul la această poziție poate fi îngreunat în companiile multinaționale, unde funcția este adesea ocupată de expatriați. Cu toate acestea, în ultimii ani, se observă o tendință de înlocuire a expatriaților cu manageri români în unele organizații.

  Ascensiunea rapidă în România:

  În comparație cu statele din vestul Europei, ascensiunea către funcția de CEO poate avea loc mai rapid în România. Un exemplu notabil este Cornelia Coman, care a fost numită CEO al ING Asigurări de Viață la vârsta de doar 33 de ani. Această oportunitate i-a permis să conducă un business de peste 164 de milioane de euro. 

  Asemenea exemple de promovări rapide au fost întâlnite și în alte sectoare, cum ar fi cel hotelier, unde românca Sonia Nastase a preluat conducerea unui hotel de cinci stele înaintea vârstei de 40 de ani.

  Nu se mai poate afirma că „Odată CEO, vei fi mereu CEO.”

  Funcția de Chief Executive Officer (CEO), manager general nu reprezintă, totuși, punctul culminant al carierei unui executiv de top. Evoluția pieței a schimbat rolul și durata mandatului pentru executivii de top în ultimii ani, iar funcția de CEO nu mai reprezintă neapărat vârful carierei pentru acești manageri de succes.

  Michael Weiss, vicepreședintele companiei de consultanță în management AT Kearney, afirmă că ciclul de viață al unui CEO în țările europene este acum mult mai scurt decât în trecut. Nu se mai poate afirma cu certitudine că „Odată CEO, vei fi mereu CEO.”

  Weiss consideră că funcția de CEO reprezintă o etapă importantă în cariera unui manager, dar poate fi urmată ulterior de alte roluri, cum ar fi expert, membru în consiliul de supraveghere a executivilor sau chiar manager de proiect pentru un nou produs sau afacere a companiei.

  „Durata mandatului unui CEO într-o companie este de 4-5 ani, iar un manager de nivelul doi poate avansa doar dacă CEO-ul actual devine expatriat în altă țară, oferind astfel oportunitatea de promovare,” adaugă Necefor.

  Experiența internațională, un lucru necesar pentru un CEO

  Experiența internațională, un lucru necesar pentru un CEO

  Sursa foto

  Experiența pe piețele internaționale a devenit o cerință esențială pentru managerii români care aspiră la poziții de vârf într-o companie.

  De exemplu, Severin Cabannes, vicepreședintele executiv al grupului bancar francez Societe Generale, a declarat recent că principala condiție pentru ocuparea funcției de președinte al BRD de către un român este acumularea a 3-4 ani de experiență la nivel de top management în alte piețe din grup.

  Cu toate acestea, managerii care doresc să obțină experiență pe piețele internaționale sunt sfătuiți să opteze pentru piețele emergente, considerate cele mai potrivite pentru dezvoltarea unui executiv de top.

  Mihai Goga (33 de ani), director de servicii pentru piața de consum la operatorul de telecomunicații Vodafone și absolvent al unui program de Executive MBA la școala de afaceri ASEBUSS, nu este de acord cu această opinie. El consideră că experiența internațională construită pe o piață matură sau una care a trecut deja de etapele prin care trece acum piața din România este cu siguranță mai valoroasă. 

  Managerii financiari și directorii de vânzări au avantaj

  Specialiștii observă că managerii financiari și directorii de vânzări se află într-o poziție mai avantajoasă atunci când vine vorba de avansarea către funcția de CEO. Acești profesioniști au adesea cunoștințe economice solide și abilități în relaționarea cu oamenii, aspecte cruciale în lumea afacerilor. 

  În contrast, managerii din departamentele de resurse umane sau comunicare se confruntă cu șanse mai reduse de a avansa în funcții de conducere de top.

  Potrivit specialiștilor, avansarea de la poziția de director de vânzări sau director financiar către funcția de CEO este mai ușoară, deoarece aceste domenii sunt mai strâns legate de strategiile de dezvoltare ale companiilor și au un impact semnificativ asupra direcției generale a afacerii.

  În plus, se observă că poziția de CEO într-o companie multinațională poate fi considerată mai sigură în comparație cu o companie românească, în ceea ce privește stabilitatea. Companiile străine oferă un nivel mai mare de încredere executivilor pe care îi însărcinează cu conducerea organizației, datorită reputației lor și a resurselor internaționale.

  Ultimele Articole

  Articole Asemănătoare