More

  Cele mai profitabile fonduri de investiții din ultimul an care au reușit să bată inflația

  Cu creșterea inflației, investitorii caută cu mai multe oportunități de a-și proteja și dezvolta activele. Cu toate acestea, găsirea celor mai profitabile modalități de investiții poate fi o provocare în sine. Știați că sunt câteva fonduri de investiții care chiar au reușit să bată inflația? Ne propunem să vă spunem mai multe despre cele mai bune fonduri de investiții care au reușit să genereze randamente atractive în ultimul an și să depășească ritmul inflației.

  Ei bine sunt șapte fonduri de investiții disponibile investitorilor din România au reușit să înregistreze randamente care au depășit rata inflației medii din ultimul an. 

  Evoluția lentă a piețelor bursiere și a piețelor de obligațiuni a complicat procesul de selecție a plasamentelor care să genereze profituri semnificative.

  Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) a fost de 9,3%. Această creștere a inflației a reprezentat o provocare semnificativă pentru investitori, deoarece randamentele obișnuite ale fondurilor de investiții au avut dificultăți în a depăși această rată.

  Comparând evoluția piețelor, putem observa că Bursa de Valori București (indicele BET) a înregistrat o creștere de doar 5% în perioada iulie 2021 – iunie 2022, în timp ce Bursa din New York (S&P 500) a înregistrat o scădere de 4,1%, iar Bursa din Germania (DAX) a suferit o pierdere de 13,8% în aceeași perioadă.

  În ceea ce privește piața obligațiunilor, situația nu a fost mai favorabilă. Evoluția acestei piețe este mai complexă în comparație cu cea a piețelor de acțiuni, dar unul dintre indicii globali de referință, respectiv indicele Bloomberg US Aggregate Bond, a înregistrat o scădere de 8,8% în ultimul an.

  Ce este un fond de investiții?

  Ce este un fond de investiții?

  Sursa foto

  Un fond de investiții este o entitate financiară care adună bani de la mulți investitori și îi investește într-un portofoliu diversificat de active financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, instrumente de piață monetară sau alte tipuri de active financiare. 

  Scopul unui fond de investiții este să ofere investitorilor acces la o gamă largă de oportunități de investiții și să le permită să-și diversifice portofoliile fără a fi nevoiți să cumpere și să gestioneze individual fiecare activ financiar.

  Topul fondurilor de investiții care au avut cele mai bune câștiguri în ultimul an

  Topul fondurilor de investiții care au avut cele mai bune câștiguri în ultimul an

  Sursa foto

  Știm cât de importantă este informația de aceea, dorim să vă oferim și vouă informații despre cele mai de succes fonduri de investiții în lupta cu inflația aceasta care parcă este ca un nod în gât, pentru că nu mai vrea să scadă. Topul acestor fonduri de investiții este următorul:

  FondulCâștig ultimele 12 luniAdministrator fond
  FIA Michelangelo23,6%Atlas AM
  Erste Stock Commodities14,7%Erste AM GmbH
  BT Index Romania ROTX14,3%BT AM
  STK Emergent13,9%STK Financial
  Erste RESERVE DOLLAR EUR11,7%Erste AM GmbH
  ETF BET Patria – Tradeville10,3%Patria AM
  Herald (euro)10,1%Atlas AM

  Fondul FIA Michelangelo:

   S-a evidențiat ca fiind cel mai performant fond local în ultimele 12 luni, înregistrând un impresionant câștig de 23,6%. Acest succes se datorează strategiei de investiție diversificată, care include acțiuni, derivate și instrumente financiare cu venit fix. 

  Cu toate că Atlas Asset Management, administratorul de fonduri responsabil pentru FIA Michelangelo, este considerat un jucător mai mic în piața de capital românească, acesta a obținut randamente ridicate pentru unele dintre fondurile sale, în special cele care au adoptat strategii de investiții mai riscante.

  Erste Stock Commodities

  Ocupă poziția a doua în topul performanței, cu un randament de 14,7%. Fondul se concentrează în principal pe companii din sectorul mărfurilor și energiei, beneficiind de evoluțiile pozitive din aceste domenii, precum creșterea prețurilor mărfurilor și a cererii de energie. Această abordare de investiții a contribuit la obținerea unui randament semnificativ în ultimele 12 luni.

  BT Index Romania ROTX 

  Se clasează pe locul al treilea în topul performanței, înregistrând un câștig de 14,3% în ultimele 12 luni. Acest fond se axează în principal pe reproducerea structurii indicelui ROTX (Romanian Traded Index), având ca obiectiv urmărirea și obținerea randamentului acestui indice.

   Prin investițiile sale, BT Index Romania ROTX oferă investitorilor expunere la performanța generală a pieței de capital din România.

  STK Emergent 

  Este un alt fond de investiții notabil, care a generat un randament competitiv în ultimul an. Chiar dacă nu se află în fruntea clasamentului, performanța sa constantă poate fi atrăgătoare pentru investitorii care caută stabilitate și expunere la piețele emergente.

  Erste RESERVE DOLLAR EUR 

  Un fond care se concentrează pe investiții în active denominate în dolari americani și euro, oferind o oportunitate de diversificare a portofoliului pentru investitorii interesați de monedele internaționale.

  ETF BET Patria – Tradeville 

  Fond care urmărește indicele BET al Bursei de Valori București, oferind investitorilor o modalitate eficientă de a participa la evoluția pieței de capital românești.

  Herald (euro

  Cu un accent pe moneda euro și oferă o alternativă pentru cei care doresc să investească într-o monedă stabilă și să beneficieze de potențialul de creștere al acesteia.

  Aceste fonduri de investiții oferă investitorilor din România opțiuni diverse pentru a-și gestiona portofoliile și pentru a obține randamente competitive în condițiile piețelor financiare fluctuante.

  Ultimele Articole

  Articole Asemănătoare